De smartphone maakt de Amerikaanse jeugd braver en ongelukkiger!

» Geplaatst door op 5 september 2017 in Blog, Featured | 0 reacties

In het Volkskrant-artikel van 2 september betoogt Linda Duits, jongerenonderzoeker van de Universiteit Utrecht, dat Nederlandse pubers steeds minder behoefte aan rebels gedrag vertonen. In de afgelopen 13 jaar blijken steeds minder pubers te zijn gaan roken, alcohol te drinken, cannabis te gebruiken en steeds later voor de eerste keer seks te hebben. Duits constateert dat de afstand tussen ouders en kinderen steeds kleiner wordt en dat zou goed zijn.
Van Hasselt van het Trimbosinstituut komt met een andere verklaring: hoe meer tijd pubers online met elkaar doorbrengen, hoe minder gelegenheid er is om met elkaar te roken, blowen, drinken en ‘aan elkaar te friemelen’. Patty Valkenburg, hoogleraar media, jeugd en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam meldt dat daar geen onderzoek naar is gedaan maar vermoedt dat het wel een rol zal spelen aangezien Nederlandse jongeren tegenwoordig zes uur per dag met schermen bezig zijn.

Adolescentie is DE periode om sociale vaardigheden te oefenen. Door de smartphone is er minder face-to-face-contact en wordt er minder geoefend.

Professor psychologie Jean Twenge, Universiteit van San Diego, heeft de afgelopen 25 jaar wel degelijk onderzoek gedaan naar het gedrag van pubers, zie The Atlantic, september 2017; Have smartphones destroyed a generation? Zij constateert dat sinds 2012, het jaar waarin 50% van de Amerikaanse jeugd een smartphone bezat, zij op allerlei gebieden minder actief zijn: minder uitgaan zonder hun ouders, minder een rijbewijs willen halen, minder gaan daten en later voor het eerst seks hebben. Zij ziet de ontwikkeling naar braafheid juist niet als positief maar benadrukt de nadelige effecten van de smartphone; juist meer jongeren voelen zich een buitenstaander, voelen zich eenzaam en krijgen onvoldoende slaap.
De jongeren van de I-Generatie, geboren tussen 1995 en 2012, kennen geen wereld zonder smartphone en internet. Hun adolescentieperiode is korter omdat ze langer kind blijven, minder verlangen zich los te maken van hun ouders. Ze blijken veel gevoeliger voor depressie en zelfmoord. Onderzoek toont aan dat hoe minder tijd er achter schermen wordt doorgebracht, hoe gelukkiger ze zich voelen en dat jongeren die langer dan gemiddeld daarmee bezig zijn, zich juist ongelukkiger voelen. Dit geldt vooral voor meisjes die meer dan jongens met sociale media bezig zijn en daardoor een grotere kans hebben te merken dat hun vrienden zonder haar uitgaan. Gevoelens van buitengesloten worden namen tussen 2010 en 2015 bij jongens toe met 27% en bij meisjes met 48%.

Deskundigen stellen dat jongeren 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Indien zij minder dan 7 uur slapen treedt er slaapdeprivatie op. In de periode van 2012 tot 2015 nam het percentage Amerikaanse jongeren met minder dan 7 uur slaap met 22% toe. Zie de grafiek. Ze gaan met hun smartphone naar bed. Volgens prof. Twenge is aangetoond dat meer dan twee uur gebruik van elektronische apparaten significant nadelige effecten heeft op de geestelijke gezondheid en de slaaptijd.

Het is van belang jongeren te wijzen op verantwoord smartfoongedrag. Ze horen de wereld in te gaan en niet op hun kamertje bij hun ouders blijven chatten. De smartphones moeten niet de komende generaties gaan verpesten!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>